1AHelles
1A - Helles
YEAST STRAIN: Lager (WLP860, 34/70)
TASTE |
CLARITY | | HOPS | | MALT | | CARAMELL | | ESTERS | | ALCOHOL | | SWEETNESS | | Co2 |
9 | 2 | 5 | 0 | 0 | 2 | 3 | 2.5 |
OG: 1.044 - 1.050
FG: 1.008 - 1.012
IBU: 15 - 24
BU/GU: 0.34 - 0.48
EBC: 7 - 14 (SRM:3.56 - 7.11)
ABV: 4.5 - 5.2%
EXAMPLES Berger Vollbier Hell, 5.1% -
Stierberger Export Hell, 5.0%
PROFILE Gräddig eller brödig malt på medium nivå ska finnas.
Humledoft av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå får förekomma.
Inga fruktestrar, DMS eller diacetyl får förekomma. Ingen karamellarom får förekomma.
Halmgul till gyllengul.
Gräddig eller brödig malt på medium nivå ska finnas.
Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på en låg nivå får finnas.
Efterbeska på en låg nivå får finnas.
Inga fruktestrar eller andra jäsningsprodukter som DMS eller diacetyl får förekomma. Ingen karamellsmak får förekomma.
Medium kropp. Mjuk maltighet med låg till medium kolsyra.
HISTORY När tillverkningen av lageröl omvandlades från hantverk till industri i München på 1830-talet var alla lageröl mer eller mindre mörka. Den viktigaste orsaken till att det bryggdes mörkt öl är Bayerns i regel hårda vatten. De första ljusa industritillverkade lagerölen bryggdes i Böhmen (Pilsen) i nuvarande Tjeckien på 1840-talet eftersom vattnet där är mjukt på många platser. De första ljusa lagerölen i Bayern bryggdes först på 1890-talet. Även om färgen med säkerhet inspirerats av det böhmiska ölet så är den ljusa bayerska lagerns övriga karaktärsdrag mer lika landets traditionella mörka lager, med betoning på maltkaraktären och med mycket diskret humleprofil. Helles är stilbildande för de flesta europeiska ljusa lageröl. Liksom andra traditionella lageröl bör det dekoktionsmäskas samt jäsas kallt och lagras länge.
|
1BExport
1B - Export
YEAST STRAIN: Lager (WLP860, 34/70)
TASTE |
CLARITY | | HOPS | | MALT | | CARAMELL | | ESTERS | | ALCOHOL | | SWEETNESS | | Co2 |
9 | 2 | 5 | 0 | 0 | 2 | 3 | 2.5 |
OG: 1.050 - 1.060
FG: 1.008 - 1.014
IBU: 18 - 25
BU/GU: 0.36 - 0.42
EBC: 7 - 14 (SRM:3.56 - 7.11)
ABV: 5.0 - 6.3%
EXAMPLES Augustiner Edelstoff, 5.6%
- Tegernseer Spezial, 5.6%
- Andechser Spezial Hell, 5.9%
PROFILE Krispigt brödig malt ska finnas på medium nivå.
Humledoft av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå får förekomma.
Alkoholtoner på mycket låg nivå får förekomma.
Inga fruktestrar, DMS eller diacetyl får förekomma. Ingen karamelldoft.
Halmgul till gyllengul.
Torrt helhetsintryck. Krispigt brödig maltsmak ska förekomma.
Balanserande humlebeska på låg till medium nivå ska förekomma.
Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter får förekomma på låg nivå.
Alkoholtoner på mycket låg nivå får förekomma.
Inga fruktestrar, DMS eller diacetyl får förekomma. Ingen karamellsmak får förekomma.
Medium kropp. Torr maltighet och medium kolsyra.
HISTORY Staden Dortmund i Westfalen var en av de platser i norra Tyskland som tidigt anammade det bayerska lagerölet. Fram till 1870-talet var det mörkt liksom i München och hade mest lokal betydelse, men därefter blev Dortmund känt för ett ljust lageröl med något högre alkoholhalt och beska. Stadens ölindustrier sålde sina produkter på en stor marknad och kallade därför öltypen för Export. Senare kom alla ljusa lageröl med en vörtstyrka över OG 48 och ABV över 5 % kallas för Export i hela Tyskland och i andra länder. Ölet brukar vara högförjäst med en krispig maltsmak och balanserande men inte särskilt aromatisk beska. Ljusa lageröl med en vörtstyrka över OG 52 brukar kallas Spezial och har en liknande men generellt kraftigare karaktär. Hit hör bland annat Münchens nuvarande oktoberfestöl. Liksom andra traditionella lageröl bör det dekoktionsmäskas samt jäsas kallt och lagras länge.
|
1CMärzen
1C - Märzen
YEAST STRAIN: Lager (WLP820)
TASTE |
CLARITY | | HOPS | | MALT | | CARAMELL | | ESTERS | | ALCOHOL | | SWEETNESS | | Co2 |
8 | 1 | 7 | 2 | 0 | 3 | 5 | 2.4 |
OG: 1.048 - 1.060
FG: 1.010 - 1.018
IBU: 18 - 24
BU/GU: 0.38 - 0.4
EBC: 15 - 34 (SRM:7.62 - 17.27)
ABV: 4.8 - 5.9%
EXAMPLES Stierberger Märzen, 5.5%
- Bräu z´Loh Märzen, 5.4%
PROFILE Brödig eller gräddig malt på medium till hög nivå ska finnas.
Lättrostade malttoner på låg nivå får finnas.
Humledoft av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå får finnas.
Karamelltoner på låg nivå får finnas.
Alkoholtoner på låg nivå får finnas.
Inga brända malttoner får förekomma. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar får förekomma.
Bärnstens- till kopparfärgad.
Brödig eller gräddig maltsmak på medium till hög nivå ska finnas.
Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå bör förekomma.
Humlebeska på låg till medium nivå bör förekomma.
Lättrostade malttoner på låg nivå får finnas.
Karamelltoner på låg nivå får finnas.
Alkoholtoner på låg nivå får finnas.
Inga brända malttoner får förekomma. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar får förekomma.
Medium till stor kropp. Mjuk med medium kolsyra.
HISTORY Innan kylmaskinerna kom på 1870-talet var många bryggerier hänvisade till att brygga öl under vinterhalvåret. Säsongens sista öl bryggdes i mars och kallades därför i Bayern för Märzen. Det var lite starkare för att ha en chans att överleva sommaren, tills nästa bryggningssäsong började. Öltypen som vi känner den idag blev känd på oktoberfesten i München 1872, när standardölet tog slut och man istället tog in en lite starkare provbrygd av ljusbrun wienertyp. Efter denna händelse har Märzen kommit att beteckna ett lite starkare wieneröl, ett typnamn som f ö knappast längre används. Det viktigaste karaktärsdraget är ölets maltighet, som ska dominera men balanseras av någon humle. I våra dagar är Märzen en tämligen marginaliserad öltyp och har exempelvis ersatts av ljus lager på oktoberfesten. Liksom andra traditionella lageröl bör det dekoktionsmäskas samt jäsas kallt och lagras länge.
|
1DFrankisk lager
1D - Frankisk lager
YEAST STRAIN: Lager (34/70)
TASTE |
CLARITY | | HOPS | | MALT | | CARAMELL | | ESTERS | | ALCOHOL | | SWEETNESS | | Co2 |
5 | 7 | 7 | 0 | 0 | 2 | 3 | 2.3 |
OG: 1.044 - 1.055
FG: 1.008 - 1.015
IBU: 25 - 35
BU/GU: 0.57 - 0.64
EBC: 15 - 59 (SRM:7.62 - 29.97)
ABV: 4.5 - 5.5%
EXAMPLES Stadter Landbier, 4.7%
- Hetzelsdorfer Fränkisches Vollbier, 5.0%
- Aichinger Spezialbier, 5.2%
- Heckel Vollbier, 5.5%
PROFILE Brödig eller gräddig malt på medium till hög nivå ska finnas.
Humledoft av centraleuropeisk karaktär på medium till hög nivå ska finnas.
Inga brända malttoner eller karamellaromer får förekomma. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar får förekomma.
Bärnstensfärgad till rödbrun i färgen. Disighet får förekomma.
Mjuk, brödig eller gräddig maltsmak på medium till hög nivå ska finnas.
Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på medium till hög nivå ska finnas.
Humlebeska på medium till hög nivå får finnas.
Inga brända malttoner eller karamell får märkas. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar får förekomma.
Medium kropp. Mjuk med medium kolsyra.
HISTORY I det bayerska landskapet Franken har traditionella lageröl som inte så lätt låter sig kategoriseras i konventionella öltyper bevarats. De kan sägas representera lagerölet före de moderna öltypernas tid. Tillverkningsmetoderna är i regel traditionella med dekoktionsmäskning, öppen jäsning och lång lagring. Färgen varierar men är oftast varken helt ljus eller mörk. Smaken kännetecknas av renhet med tydlig karaktär av ölets råvaror. Beskan varierar liksom färgen men ska alltid balansera maltkaraktären på medium till hög nivå. Öl som lagras i tank med mottryck kallas lokalt Vollbier och har medium koldioxid. Öl som lagas utan mottryck kallas Ungespundetes eller Kellerbier och har låg koldioxid. Sådant öl serveras oftast ofiltrerat. I regel är de öl som lagras utan mottryck beskare än de som lagras med mottryck.
|
1ECentraleuropeisk mörk lager
1E - Centraleuropeisk mörk lager
YEAST STRAIN: Lager (-)
TASTE |
CLARITY | | HOPS | | MALT | | CARAMELL | | ESTERS | | ALCOHOL | | SWEETNESS | | Co2 |
8 | - | - | - | - | - | - | 2.6 |
OG: 1.048 - 1.056
FG: 1.012 - 1.016
IBU: 15 - 24
BU/GU: 0.31 - 0.43
EBC: 35 - 80 (SRM:17.78 - 40.64)
ABV: 4.5 - 5.6%
EXAMPLES Bräu z´Loh Dunkel, 4.5%
- Berger Vollbier Dunkel, 5.3%
- Bernard Dark, 5.1%
PROFILE Brödig eller gräddig malt med rostade toner på medium till hög nivå ska finnas.
Karamelltoner på låg nivå får finnas.
Chokladtoner på låg nivå får finnas.
Diacetyl på mycket låg nivå får finnas.
Humledoft av centraleuropeiska humlesorter på mycket låg nivå får finnas.
Inga brända malttoner får förekomma. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar får förekomma.
Mörkt kopparfärgad till mörkbrun.
Mjuk, brödig eller gräddig maltsmak med rostade toner på medium till hög nivå ska förekomma.
Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå får finnas.
Humlebeska på låg nivå får finnas.
Karamelltoner på låg nivå får finnas.
Chokladtoner på låg nivå får finnas.
Diacetyl på mycket låg nivå får finnas.
Inga brända malttoner får förekomma. Ingen DMS eller fruktestrar får förekomma.
Medium kropp. Mjuk med medium kolsyra.
HISTORY De första beläggen för bryggning av lageröl är från 1480-talet i nordöstra Bayern. Öltypen blev internationellt känd först på 1830-talet, när några av Münchens bryggare påbörjade industriell tillverkning av lager. Från början var all lager mer eller mindre mörk, och när den ljusa lagern kom så behöll den mörka lagern mycket av sin popularitet under lång tid. Öltypen är starkt identifierad med Bayern, också när den bryggs i exempelvis Tjeckien. Ölet är maltbetonat med rostade toner och mycket diskret humleprofil. Liksom andra traditionella lageröl bör det dekoktionsmäskas samt jäsas kallt och lagras länge.
|
1FSchwarzbier
1F - Schwarzbier
YEAST STRAIN: Lager (-)
TASTE |
CLARITY | | HOPS | | MALT | | CARAMELL | | ESTERS | | ALCOHOL | | SWEETNESS | | Co2 |
8 | - | - | - | - | - | - | 2.4 |
OG: 1.044 - 1.052
FG: 1.008 - 1.012
IBU: 18 - 30
BU/GU: 0.41 - 0.58
EBC: 118 - 197 (SRM:60 - 100)
ABV: 4.6 - 5.5%
EXAMPLES Leupser Dunkel, 4.9%
- Samuel Adams Black Lager, 4.9%
PROFILE Rostade malttoner på medium nivå ska finnas.
Brända malttoner på låg nivå bör finnas.
Humledoft av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå får finnas.
Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar får förekomma. Inga alkoholtoner får förekomma.
Mörkt rödbrun till brunsvart.
Rostad maltsmak på medium nivå ska finnas.
Bränd maltsmak på låg nivå bör finnas.
Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå får förekomma.
Humlebeska på medium nivå får förekomma.
Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar eller alkoholtoner får förekomma. Ingen restsötma får förekomma. Ingen syrlighet från bränd malt får förekomma.
Lätt till medium kropp. Torrt med medium kolsyra.
HISTORY De mörkaste lagerölen i Tyskland kallas Schwarzbier. Sådana öl har uppkommit lokalt där vattnet har varit hårt. Några områden där Schwarzbier har djupa rötter är kalkstensplatån Fränkische Schweiz och Thüringen. Förutom nämnda områden är Schwarzbier idag populärt i östra Tyskland. Ölet präglas av rostad malt och brukar vara slankare än annan centraleuropeisk mörk lager. En balanserande beska kan förekomma. Liksom andra traditionella lageröl bör det dekoktionsmäskas samt jäsas kallt och lagras länge.
|
1GTjeckisk pilsner
1G - Tjeckisk pilsner
YEAST STRAIN: Lager (-)
TASTE |
CLARITY | | HOPS | | MALT | | CARAMELL | | ESTERS | | ALCOHOL | | SWEETNESS | | Co2 |
9 | - | - | - | - | - | - | 2.4 |
OG: 1.044 - 1.050
FG: 1.010 - 1.014
IBU: 25 - 40
BU/GU: 0.57 - 0.8
EBC: 11 - 14 (SRM:5.59 - 7.11)
ABV: 4.0 - 5.0%
EXAMPLES Pilsner Urquell, 4.4%
- Budvar 12°, 5.0%
- Rychtar Premium 12°, 5.0%
PROFILE Humledoft av centraleuropeiska humlesorter på medel till hög nivå ska finnas.
Brödig eller gräddig malt på medel till hög nivå ska finnas.
Honungstoner på låg nivå får finnas.
Diacetyl på låg nivå får finnas.
Ingen DMS får förekomma.
Inga fruktestrar får förekomma.
Gyllengul
Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på medel till hög nivå ska finnas.
Humlebeska på medel till hög nivå ska finnas.
Brödig eller gräddig maltsmak på medel till hög nivå ska finnas.
Honungstoner på låg nivå får finnas.
Diacetyl på låg nivå får finnas.
Ingen DMS får förekomma.
Inga fruktestrar får förekomma.
Medium till stor kropp. Låg till medium kolsyra.
HISTORY Det första ljusa lagerölet bryggdes år 1842 i staden Pilsen i Böhmen. Pilsnerölet blev en omedelbar succé och spreds snabbt i Böhmen och därefter till övriga världen. Den tjeckiska pilsnern bryggs med ett mycket mjukt, mineralfattigt vatten som tillåter höga humlegivor utan att kärva toner slår igenom. Efterbeskan är lång och aromatisk, typiskt är tre givor av den klassiska tjeckiska humlesorten Saaz. Utjäsningsgraden är låg vilket ger en fyllig maltkropp och en relativt låg alkoholhalt. Liksom andra traditionella lageröl bör tjeckisk pils dekoktionsmäskas samt jäsas kallt och lagras länge.
|
1HTysk pilsner
1H - Tysk pilsner
YEAST STRAIN: Lager (-)
TASTE |
CLARITY | | HOPS | | MALT | | CARAMELL | | ESTERS | | ALCOHOL | | SWEETNESS | | Co2 |
10 | - | - | - | - | - | - | 2.6 |
OG: 1.044 - 1.050
FG: 1.006 - 1.010
IBU: 25 - 40
BU/GU: 0.57 - 0.8
EBC: 3 - 10 (SRM:1.52 - 5.08)
ABV: 4.5 - 5.3%
EXAMPLES Jever Pils, 4.9%
PROFILE Humledoft av centraleuropeiska humlesorter på medel till hög nivå ska finnas.
Brödig maltdoft på låg nivå bör finnas.
Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar får förekomma. Ingen karamelldoft eller doft av söt malt får förekomma.
Ljust halmgul till halmgul.
Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på medel till hög nivå ska finnas.
Humlebeska på hög till mycket hög nivå ska finnas.
Brödig maltsmak på låg nivå bör finnas.
Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar får förekomma. Ingen karamellsmak eller restsötma får förekomma.
Låg till medium kropp. Torrt. Medium till hög kolsyra.
HISTORY Pilsnerbryggning spreds snabbt från Pilsen i Böhmen (där den första pilsnern bryggdes) till Tyskland. Främst till norra och mellersta Tyskland, medan det konservativa Bayern med sitt hårda vatten var sist att acceptera pilsnern. Pilsner är idag den dominerande öltypen i hela Tyskland. Den tyska pilsnern är högförjäst och därmed torrare än den böhmiska originalpilsnern. Tysk ädelhumle används generellt och ger beskan en gräsig ton. Det torra och strama ölet ska ge ett rent, uppfriskande och elegant intryck. Liksom andra traditionella lageröl bör tysk pils dekoktionsmäskas samt jäsas kallt och lagras länge.
|
1IInternationell lager
1I - Internationell lager
YEAST STRAIN: Lager (-)
TASTE |
CLARITY | | HOPS | | MALT | | CARAMELL | | ESTERS | | ALCOHOL | | SWEETNESS | | Co2 |
9 | - | - | - | - | - | - | 2.6 |
OG: 1.040 - 1.048
FG: 1.004 - 1.010
IBU: 5 - 14
BU/GU: 0.13 - 0.29
EBC: 3 - 10 (SRM:1.52 - 5.08)
ABV: 4.0 - 5.0%
EXAMPLES Budweiser, 5.0%
- Miller´s Genuine Draft, 4.7%
- Miller´s High Life, 4.6%
PROFILE Mild malt på mycket låg till låg nivå ska finnas.
Humlearom på mycket låg nivå bör finnas.
Fruktestrar på mycket låg nivå får finnas.
Ingen DMS eller diacetyl får förekomma.
Ljust halmgul till halmgul.
Mild malt på mycket låg till låg nivå ska finnas.
Humlesmak på mycket låg nivå får finnas.
Humlebeska på mycket låg nivå får finnas.
Fruktestrar på mycket låg nivå får finnas.
Ingen DMS eller diacetyl får förekomma.
Liten kropp. Medium till hög kolsyra.
HISTORY Från mitten av 1800-talet började pilsneröl bryggas i större skala i USA, främst av tyska immigranter i Mellanvästern. Det sex-radiga kornet med hög tannin-halt och den inhemska humlen som då fanns att tillgå gav upphov till kärva smaker och bryggarna tenderade därför att minimera mängden malt och humle. Med tiden blev resultatet ett ytterst lätt och milt öl framställt i stor industriell skala. Denna öltyp kom snabbt att dominera Nordamerika och har inspirerat mycket av det storskaliga ölbryggandet i Latinamerika, Asien och Afrika och kan därmed anses vara den sanna internationella lagern. Ölet bryggs ofta med stora mängder råfrukt (vanligen majs eller ris) vilket kan innebära att mycket låga, men märkbara, nivåer av estrar kan förekomma. I övrigt ska ölet vara rent och elegant utan kärva toner, centraleuropeisk ädelhumle bör användas och ölet ska jäsas kallt.
|